Pretraži ovaj blog

srijeda, 17. svibnja 2023.

Kriptovalute i budućnost Blockchain tehnologije


Kriptovalute su digitalne valute koje koriste kriptografske tehnike za osiguravanje transakcija, kontrole stvaranja novih jedinica i verifikaciju prenosa sredstava. One su decentralizirane i obično se temelje na tehnologiji blockchaina.Najpoznatija kriptovaluta je Bitcoin, koja je ujedno i prva kriptovaluta koja je stvorena. Bitcoin je lansiran 2009. godine i omogućava korisnicima slanje i primanje sredstava putem interneta bez posredovanja tradicionalnih financijskih institucija. Transakcije se evidentiraju na blockchainu, javnoj knjizi koja bilježi sve transakcije u sustavu.

Osim Bitcoina, postoji i mnogo drugih kriptovaluta koje se razlikuju po svojim karakteristikama i tehnologijama. Primjeri drugih poznatih kriptovaluta uključuju Ethereum, Ripple, Litecoin, Bitcoin Cash i mnoge druge.

Kriptovalute su privukle pažnju zbog potencijala za brze i jeftine transakcije te zbog mogućnosti da pruže financijsku neovisnost korisnicima. Međutim, treba imati na umu da su kriptovalute još uvijek relativno nova tehnologija i da su povezane s određenim rizicima kao što su visoka volatilnost cijena, sigurnosni izazovi i regulatorna pitanja. Stoga je važno provesti vlastita istraživanja prije ulaganja u kriptovalute i biti svjestan mogućih rizika.

Kakva je buducnost kriptovaluta

Budućnost kriptovaluta je tema koja se stalno raspravlja i predmet je mnogih spekulacija. Nemoze se predvidjeti budućnost s apsolutnom sigurnošću, ali mogu vam pružiti neke informacije o trenutnim trendovima i perspektivama.

Općenito, postoji velik interes za kriptovalute i blockchain tehnologiju. Neki ljudi vjeruju da će kriptovalute postati sveprisutne i mogu dovesti do promjene načina na koji se obavljaju transakcije, čuvaju podaci i provodi identifikacija. Evo nekoliko mogućnosti budućnosti kriptovaluta:

Veća prihvaćenost: Kriptovalute su sve više prihvaćene kao način plaćanja. Neki veliki trgovci i online platforme već prihvaćaju kriptovalute kao način plaćanja, a postoji tendencija širenja prihvaćenosti i među tradicionalnim financijskim institucijama.

Institucionalno ulaganje: Institucionalni investitori, kao što su hedge fondovi i banke, sve više pokazuju interes za kriptovalute. Uvođenje financijskih instrumenata poput kripto ETF-ova (Exchange-Traded Funds) može privući veću institucionalnu potražnju i ulaganje u kriptovalute.

Razvoj tehnologije: Tehnologija blockchaina koja stoji iza kriptovaluta ima širok potencijal primjene izvan financijskog sektora. Primjena blockchaina može se proširiti na područja kao što su lanci opskrbe, digitalni identitet, glasovanje i pametni ugovori.

Regulacija: Regulatorni okvir kriptovaluta i blockchain tehnologije postaje sve važniji kako se ove tehnologije razvijaju. Očekuje se da će regulacija postati jasnija i usmjerena na osiguravanje zaštite korisnika i sprečavanje zloupotreba.

Inovacija: Kriptoindustrija je vrlo dinamična i inovativna. Novi projekti, kao što su decentralizirane financijske platforme (DeFi), NFT (Non-Fungible Token) tržište i različite blockchain platforme, stalno se razvijaju. Inovacija će vjerojatno nastaviti oblikovati budućnost kriptovaluta.

Važno je napomenuti da postoje i izazovi s kojima se kriptovalute suočavaju, poput skalabilnosti, sigurnosti, energetske učinkovitosti i regulatornih pitanja. Ove izazove treba rješavati kako bi kriptovalute mogle potpuno ostvariti svoj potencijal.

BITCOIN ???

Bitcoin je najpoznatija kriptovaluta koja je pokrenuta 2009. godine. Evo nekoliko ključnih činjenica o Bitcoinu:

Stvaratelj: Bitcoin je stvoren pod pseudonimom Satoshi Nakamoto. Identitet osobe ili grupe iza tog pseudonima još uvijek ostaje nepoznat.

Decentralizacija: Bitcoin je decentralizirana valuta, što znači da nema centralnu vlast ili instituciju koja kontrolira njegovo izdavanje ili transakcije. Umjesto toga, mreža Bitcoin-a funkcionira na temelju tehnologije blockchaina, koja je distribuirana knjiga transakcija.

Blockchain tehnologija: Blockchain je tehnologija koja omogućava pohranu transakcija u obliku blokova koji se vežu u lanac. Svaka transakcija je provjerena i potvrđena od strane rudara (minera) koji koriste računalnu snagu za rješavanje kompleksnih matematičkih problema. To osigurava integritet i sigurnost transakcija.

Ograničena ponuda: Bitcoin ima ograničenu ponudu. Postoji maksimalni ukupan broj od 21 milijuna Bitcoin-a koji se može ikada stvoriti. To je postignuto programskim kodom i ima za cilj održavanje vrijednosti i sprječavanje inflacije.

Sigurnost: Bitcoin koristi kriptografiju za osiguravanje transakcija i kontrolu stvaranja novih jedinica. Svaka transakcija je potpisana digitalnim ključem koji je povezan s vlasnikom Bitcoina. Ovaj sistem pruža visoku razinu sigurnosti, ali korisnici moraju biti svjesni važnosti čuvanja i zaštite svojih privatnih ključeva.

Anonimnost: Iako Bitcoin transakcije su javno dostupne na blockchainu, korisnici Bitcoin-a su identificirani samo pomoću pseudonima. To pruža određeni stupanj anonimnosti, ali je važno napomenuti da se transakcije mogu pratiti i analizirati kako bi se povezali s pojedinim korisnicima.

Prihvaćanje i regulacija: Bitcoin je postao sve više prihvaćen kao oblik plaćanja u različitim sektorima, uključujući trgovce, ugostiteljstvo i putovanja. Međutim, regulacija Bitcoin-a i drugih kriptovaluta varira od zemlje do zemlje, a neke jurisdikcije donose zakone i propise kako bi regulirale kriptovalute.

Napomena: Budući da je Bitcoin vrlo dinamična i brzo razvijajuća sekcija, važno je uvijek biti svjestan najnovijih informacija, vijesti i sigurnosnih mjera povezanih s Bitcoin-om.

ETHEREUM = Ether ???

Ethereum je popularna kriptovaluta i platforma za izgradnju decentraliziranih aplikacija (Decentralized Applications - DApps) i pametnih ugovora. Evo nekoliko ključnih činjenica o Ethereumu:

Stvaratelji: Ethereum je osmislio Vitalik Buterin, mladi programer, 2013. godine. Kasnije je osnovana zaklada Ethereum koja je odgovorna za razvoj i upravljanje platformom.

Pametni ugovori: Ethereum je poznat po svojoj sposobnosti izrade i izvršavanja pametnih ugovora. Pametni ugovori su programske jedinice koje se izvršavaju na Ethereum mreži, omogućujući automatizirane transakcije i izvršavanje dogovora bez potrebe za posrednicima.

Ether (ETH): Ether je kriptovaluta koja pokreće Ethereum mrežu. To je interno plaćno sredstvo i glavna valuta koja se koristi za plaćanje transakcijskih naknada unutar mreže. Također se može koristiti kao investicijsko sredstvo ili za trgovinu na kriptovalutnim burzama.

Ethereum Virtual Machine (EVM): EVM je virtualna mašina koja izvršava pametne ugovore na Ethereumu. To je softverska platforma koja omogućuje razvoj i izvršavanje decentraliziranih aplikacija na Ethereum mreži.

Solidity programski jezik: Solidity je programski jezik koji se koristi za pisanje pametnih ugovora na Ethereumu. On je posebno dizajniran za rad s Ethereum Virtual Machine (EVM) i omogućava programerima da definišu logiku i ponašanje pametnih ugovora.

Skalabilnost: Skalabilnost je jedno od pitanja s kojima se Ethereum suočava. S obzirom na visoku popularnost Ethereum mreže, postoji potreba za poboljšanjem kapaciteta i brzine transakcija kako bi se omogućila masovna usvajanja i bolje korisničko iskustvo.

Ethereum 2.0: Ethereum je u procesu prelaska na Ethereum 2.0, koji predstavlja nadogradnju mreže s ciljem povećanja skalabilnosti, sigurnosti i održivosti. Glavna promjena uključuje prelazak na Proof of Stake (PoS) konsenzusni mehanizam umjesto trenutnog Proof of Work (PoW) mehanizma, što bi trebalo smanjiti potrošnju energije i poboljšati brzinu transakcija.

Osim navedenog, Ethereum je platforma koja je omogućila razvoj brojnih projekata i inicijativa, uključujući decentralizirane financijske (DeFi) aplikacije, tokenizaciju imovine, igre, DAO (Decentral

CARDANO ???

Cardano je blockchain platforma i kriptovaluta koja se temelji na znanstvenom pristupu i akademskim istraživanjima. Evo nekoliko ključnih činjenica o Cardanu:

Stvaratelji: Cardano je osmislio IOHK (Input Output Hong Kong), vodeća blockchain istraživačka i razvojna tvrtka. Charles Hoskinson, jedan od suosnivača Ethereum-a, bio je uključen u razvoj Cardana.

Proof of Stake: Cardano koristi Proof of Stake (PoS) konsenzusni mehanizam nazvan Ouroboros. Umjesto da koristi rudarenje, kao što to radi Bitcoin, Cardano-ovi sudionici koji drže kriptovalutu ADA imaju pravo glasa na temelju količine ADA koju posjeduju. To čini mrežu energetski učinkovitom i skalabilnom.

Otvoren i modularan: Cardano je dizajniran kao otvoren i modularan sustav koji omogućuje dodavanje novih funkcionalnosti putem tzv. "pluga". Ovo omogućuje fleksibilnost i mogućnost ažuriranja i nadogradnji bez potrebe za tvrdim vilicama (hard forks).

Slojevita arhitektura: Cardano je projektiran s idejom slojevite arhitekture koja odvaja različite aspekte mreže. Ova arhitektura sastoji se od različitih slojeva, uključujući sloj za obradu transakcija (Transaction Processing Layer - CSL), sloj za razmjenu vrijednosti (Settlement Layer - CSL) i sloj za računalničku obradu (Computational Layer - CL).

Cardano Improvement Proposals (CIP): Cardano koristi sustav Cardano Improvement Proposals (CIP) koji omogućuje zajednici da predlaže i raspravlja o promjenama, poboljšanjima i novim funkcionalnostima u sustavu. Ovo je otvorena platforma za razmjenu ideja i prijedloga za razvoj Cardano mreže.

Smart Contracts i DApps: Cardano je dizajniran za podržavanje pametnih ugovora i razvoj decentraliziranih aplikacija (DApps). Plaćanje sredstava na Cardano mreži vrši se putem ADA tokena, dok je za izvršavanje pametnih ugovora na Cardano-u koristan jezika Plutus.

Fokus na sigurnosti i provjerljivosti: Cardano ima snažan fokus na sigurnosti i provjerljivosti. Platforma se temelji na formalnim metodama provjere softvera i teoriji tipova kako bi se osigurala visoka razina pouzdanosti i sigurnosti.

Važno je napomenuti da Cardano, kao i druge blockchain platforme, nastoji kontinuirano napredovati i unaprijediti svoje značajke.

LITECOIN ???

Litecoin je kriptovaluta koja je pokrenuta 2011. godine kao "srebrni" alternativni novčić za Bitcoin. Evo nekoliko ključnih činjenica o Litecoinu:

Stvaratelj: Litecoin je stvorio Charlie Lee, bivši inženjer Googlea, koji je želio stvoriti bržu i lagano koristivu digitalnu valutu. Charlie Lee je također bio aktivan u Bitcoin zajednici prije nego što je pokrenuo Litecoin.

Fork od Bitcoin-a: Litecoin je "fork" (odvojena verzija) Bitcoin-a, što znači da je temeljen na istom izvornom kodu kao Bitcoin, ali ima određene modifikacije i poboljšanja.

Tehničke karakteristike: Litecoin je baziran na tehnologiji blockchaina i koristi Proof of Work (PoW) konsenzusni mehanizam, slično kao i Bitcoin. Međutim, Litecoin koristi drugi kriptografski algoritam zvan Scrypt, što mu omogućuje brže vrijeme blokova i potvrde transakcija u usporedbi s Bitcoinom.

Brže vrijeme blokova: Litecoin ima ciljno vrijeme blokova od 2.5 minuta, dok je Bitcoinovo ciljno vrijeme blokova 10 minuta. Ovo znači da se transakcije na Litecoinu obično brže potvrđuju, što omogućuje bržu i efikasniju razmjenu kriptovalute.

Ograničena ukupna ponuda: Slično kao Bitcoin, Litecoin ima ograničenu ukupnu ponudu. Ukupan broj Litecoin tokena koji se mogu ikada stvoriti je 84 milijuna, što je četiri puta veći ukupan broj tokena u usporedbi s Bitcoinom.

Popularnost i prihvaćenost: Litecoin je jedna od najpopularnijih kriptovaluta i široko je prihvaćen kao sredstvo plaćanja na mnogim platformama. Također se može trgovati na raznim kriptovalutnim burzama.

Tehnički razvoj: Tijekom godina, Litecoin je vidio razne tehničke nadogradnje i unapređenja. Nedavno je uveden Segregated Witness (SegWit) koji je omogućio veću efikasnost i povećanje kapaciteta mreže, a kasnije je uslijedila aktivacija Atomic Swapsa i implementacija Lightning Networka.

Važno je napomenuti da su ovo samo osnovne informacije o Litecoinu, a daljnje istraživanje može pružiti detaljniji uvid u tehničke aspekte, razvojnu zajednicu i druge karakteristike ove kriptovalute.

XRP - RIPPLE ???

XRP je digitalna kriptovaluta koja je izdana od strane tvrtke Ripple Labs. Evo nekoliko ključnih činjenica o XRP-u:

Stvaratelji: XRP je stvorila tvrtka Ripple Labs, koja je osnovana 2012. godine. Glavni osnivači su Chris Larsen i Jed McCaleb.

Ripple mreža: XRP se koristi na Ripple mreži, koja je globalna mreža za plaćanja i razmjenu novca. Ripple mreža omogućuje brze i jeftine međunarodne transakcije, s ciljem olakšavanja plaćanja između financijskih institucija i pružanja likvidnosti na globalnoj razini.

Brze transakcije i skalabilnost: XRP je dizajniran da omogući brze transakcije u stvarnom vremenu. Ripple mreža može obraditi veliki broj transakcija u sekundi, što je rezultat visoke skalabilnosti i protokola konsenzusa koji se naziva Ripple Protocol Consensus Algorithm (RPCA).

Centralizacija: Jedna od značajki koja se često spominje u vezi s XRP-om je pitanje centralizacije. Ripple Labs kontrolira veliki broj XRP tokena, što je izvor zabrinutosti za neke korisnike i kripto zajednicu općenito. Međutim, Ripple Labs tvrdi da se XRP mreža može i dalje koristiti neovisno o njihovoj kontroli.

Upotreba u financijskom sektoru: XRP je usvojen od strane nekoliko financijskih institucija za olakšavanje međunarodnih plaćanja i likvidnosti. Ripple Labs je uspostavio partnerstva s bankama i drugim financijskim institucijama kako bi integrirali XRP u svoje usluge.

Sporovi i regulatorna pitanja: XRP je bio predmet sporova i regulatornih pitanja. U prosincu 2020. godine, američka Securities and Exchange Commission (SEC) podigla je tužbu protiv Ripple Labs i tvrdila da je XRP nezakonito prodan kao vrijednosni papir. To je rezultiralo tržišnom neizvjesnošću i promjenama u trgovini XRP-om.

XRP token: XRP je kriptovaluta koja se koristi za izvršavanje transakcija i kao mostna valuta u Ripple mreži. Također se može koristiti za likvidnost i razmjenu vrijednosti između različitih valuta unutar mreže.

Važno je napomenuti da su regulacija, tržišna situacija i status XRP-a još uvijek predmet promjena i razvoja te da je važno pratiti najnovije vijesti i informacije o XRP-u.

POLKADOT ???

Polkadot je blockchain platforma koja ima cilj stvoriti interoperabilnost između različitih blockchain mreža. Evo nekoliko ključnih činjenica o Polkadotu:

Stvaratelj: Polkadot je osmislio Gavin Wood, jedan od suosnivača Ethereuma i bivši tehnički direktor Ethereum Foundationa. Wood je također ključna figura u razvoju tehnologije pametnih ugovora.

Interoperabilnost: Polkadot se fokusira na stvaranje interoperabilnosti između različitih blockchain mreža. To znači da omogućava različitim blockchainima da međusobno komuniciraju, dijele podatke i koriste funkcionalnosti drugih blockchaina. Polkadot koristi tehnologiju mostova i mostnih lanaca (bridges i parachains) kako bi ostvario tu interoperabilnost.

Parachains: Parachains su posebni blockchaini koji su povezani s Polkadot mrežom. Oni se mogu specijalizirati za različite namjene i imati vlastite konsenzusne mehanizme. Parachains mogu biti pokrenuti na Polkadotu kako bi iskoristili sigurnost i skalabilnost Polkadot mreže.

DOT token: DOT je kriptovaluta koja pokreće Polkadot mrežu. DOT je koristan za sudjelovanje u glasanju o protokolu i upravljanju mrežom. Također se koristi za potvrdu i osiguravanje mreže. DOT token također omogućava vlasnicima pravo na dio prihoda od mreže.

Proof of Stake: Polkadot koristi Proof of Stake (PoS) konsenzusni mehanizam, koji omogućuje vlasnicima DOT tokena da sudjeluju u upravljanju mrežom. Vlasnici DOT tokena mogu zaključavati svoje tokene kako bi sudjelovali u mreži i zaradili nagrade.

Težinsko glasanje: Polkadot koristi težinsko glasanje (weighted voting) kao mehanizam odlučivanja u mreži. Težina glasa ovisi o količini DOT tokena koju vlasnik posjeduje i zaključava u mreži. To omogućuje veću ulogu vlasnicima većeg broja tokena u donošenju odluka o protokolu.

Ecosystem i razvoj: Polkadot ima raznolik ekosustav koji uključuje razne projekte, razvojne timove i inicijative. Postoji mogućnost izgradnje i razvoja različitih aplikacija i usluga na Polkadot platformi, uključujući DeFi (Decentralizirane Financije), NFT (Nepotpisane Financijske Tokenizacije) i mnoge druge.

QUANT ???

Quant (QNT) je digitalna kriptovaluta koja se temelji na blockchain platformi Quant Network. Evo nekoliko ključnih činjenica o Quantu:

Interoperabilnost: Glavni fokus Quant Networka je omogućiti interoperabilnost između različitih blockchaina i tradicionalnih mreža. Quant Network razvija tehnologiju koja omogućuje razmjenu podataka i vrijednosti između blockchaina bez obzira na njihove protokole i infrastrukturu.

Overledger tehnologija: Quant Network razvija Overledger tehnologiju koja djeluje kao most između različitih blockchaina i tradicionalnih mreža. Overledger omogućuje razmjenu podataka, izvršavanje pametnih ugovora i pristup različitim funkcionalnostima različitih blockchaina putem jedinstvene platforme.

Mrežni token: Quant Network koristi kriptovalutu Quant (QNT) kao mrežni token. QNT se koristi za plaćanje usluga i pristup funkcionalnostima na Quant mreži. Također se koristi za osiguravanje i upravljanje mrežom.

Veza s tradicionalnim financijskim sektorom: Quant Network ima cilj povezati blockchain tehnologiju s tradicionalnim financijskim sektorom. Njihov pristup omogućuje integraciju postojećih sustava i infrastrukture s blockchainima, što može dovesti do povećane učinkovitosti, transparentnosti i sigurnosti u financijskom sektoru.

Otvoren i transparentan: Quant Network promovira otvorenost i transparentnost u razvoju i upravljanju svojom platformom. Njihov pristup uključuje aktivno sudjelovanje zajednice i podržava stvaranje aplikacija i rješenja putem svoje tehnologije.

Partnerstva i integracije: Quant Network je uspostavio partnerstva s različitim organizacijama, uključujući vodeće financijske institucije, vlade i tehnološke tvrtke. Njihovi partneri koriste Quantovu tehnologiju za integraciju blockchaina u svoje poslovne procese i razvoj novih aplikacija.

Tokenomics i upotreba tokena: QNT token ima ograničenu ukupnu ponudu od 14,6 milijuna tokena. Token se koristi za različite svrhe, uključujući pristup mreži, plaćanje transakcijskih naknada i sudjelovanje u upravljanju mrežom.

Važno je napomenuti da se Quant Network i njegova tehnologija još uvijek razvijaju, a daljnje istraživanje može pružiti detaljniji uvid u tehničke aspekte, napredak i primjenu Quant mreže.

SOLANA ???

Solana je blockchain platforma koja se ističe visokom razinom skalabilnosti i brzine izvršavanja transakcija. Evo nekoliko ključnih činjenica o Solani:

Stvaratelji: Solana je stvorio Anatoly Yakovenko, bivši inženjer Qualcomm-a. Yakovenko je osmislio Solanu s ciljem rješavanja ograničenja brzine i skalabilnosti u većini postojećih blockchain platformi.

Proof of History (PoH): Solana koristi inovativan konsenzusni mehanizam zvan Proof of History (PoH). PoH omogućuje Solani da vodi preciznu vremensku evidenciju transakcija, što pomaže u postizanju visoke propusnosti i brzine mreže.

Brzina izvršavanja: Solana je poznata po svojoj iznimno brzoj brzini izvršavanja transakcija. Zbog kombinacije PoH, Tower BFT konsenzusa i drugih tehnoloških inovacija, Solana može obraditi tisuće transakcija u sekundi.

Skalabilnost: Solana je dizajnirana da bude visoko skalabilna blockchain platforma. Omogućuje linearno skaliranje kapaciteta mreže s porastom broja čvorova, čime se osigurava održavanje visoke brzine i performansi čak i s velikim opterećenjem.

Nizak trošak: Solana ima cilj pružiti niske transakcijske naknade, što je važno za omogućavanje široke primjene blockchain tehnologije u različitim industrijskim sektorima.

Ecosystem i aplikacije: Solana je stvorila živo i rastuće ekosustav aplikacija. Trenutno podržava razne projekte uključujući DeFi (Decentralizirane Financije), NFT (Nepotpisane Financijske Tokenizacije), igre i mnoge druge.

SOL token: SOL je kriptovaluta koja pokreće Solana mrežu. SOL se koristi za plaćanje transakcijskih naknada, sudjelovanje u glasanju o protokolu i sudjelovanje u upravljanju mrežom.

Važno je napomenuti da je Solana još uvijek relativno nova blockchain platforma i njezina tehnologija se i dalje razvija. Daljnje istraživanje može pružiti detaljniji uvid u tehničke aspekte, napredak i primjenu Solane.

BNB ( Binance Coin ) ???

BNB (Binance Coin) je kriptovaluta koja je izdana od strane Binance, jedne od najvećih kripto berzi na svijetu. Evo nekoliko ključnih činjenica o BNB-u:

Stvaratelj: BNB je stvoren od strane Binance-a, globalne kripto berze koju je osnovao Changpeng Zhao (poznat kao CZ) 2017. godine. BNB je prvotno izdan kao ERC-20 token na Ethereum blockchainu, ali kasnije je prešao na svoj vlastiti blockchain, Binance Chain.

Upotreba na Binance platformi: BNB ima primarnu svrhu kao korisnički token za plaćanje naknada na Binance berzi. Korisnici mogu koristiti BNB za plaćanje transakcijskih naknada, sudjelovanje u tokenom zasnovanim ICO-ima (Initial Coin Offerings) i drugim uslugama na Binance platformi.

Binance Launchpad: BNB je postao popularan zbog svoje uloge na Binance Launchpadu, platformi koja podržava pokretanje tokenom zasnovanih projekata. Korisnici mogu sudjelovati u javnim prodajama tokena putem Binance Launchpada koristeći BNB.

Tokenom zasnovani ekosustav: BNB se široko koristi unutar Binance ekosustava. Uz plaćanje transakcijskih naknada, BNB se koristi i za trgovanje parovima s drugim kriptovalutama na Binance berzi. Također se koristi za sudjelovanje u tokenom zasnovanim natjecanjima, pretplati na VIP program i druge usluge unutar Binance ekosustava.

Binance Smart Chain (BSC): BNB je postao ključni dio Binance Smart Chaina, koji je vlastiti blockchain Binance-a. BSC pruža podršku za izgradnju decentraliziranih aplikacija (DApps), DeFi protokola i NFT tržišta. BNB se koristi za plaćanje transakcijskih naknada i sudjelovanje u protokolima na BSC-u.

Tokenom zasnovane inovacije: Binance redovito uvodi nove inicijative i inovacije povezane s BNB-om. To uključuje stvaranje tokenom zasnovanih programa za društvene potrebe, poput Binance Charitya, te lansiranje vlastitog blockchaina za tokenizaciju imovine, Binance Launchpoola i drugih inicijativa.

Ukupna ponuda i deflacija: Početna ukupna ponuda BNB-a iznosila je 200 milijuna tokena, ali Binance redovito provodi tzv. "token burn" mehanizam, u kojem se određeni broj BNB-a trajno uništava. Ovo smanjuje ukupnu ponudu i ima potencijalno pozitivan utjecaj na vrijednost BNB-a.

POLYGON = Matic Network ???

Polygon (prethodno poznat kao Matic Network) je skalabilna blockchain platforma koja ima za cilj poboljšati skalabilnost, brzinu i interoperabilnost Ethereum mreže. Evo nekoliko ključnih činjenica o Polygonu:

Skalabilnost i brzina: Polygon koristi tehnološka rješenja kao što su sidechains, Plasma i POS (Proof of Stake) Bridge kako bi poboljšao skalabilnost i brzinu transakcija na Ethereum mreži. Ova tehnologija omogućuje obradu većeg broja transakcija s manjim troškovima.

Interoperabilnost: Polygon omogućuje interoperabilnost između različitih blockchaina, uključujući Ethereum. To omogućuje lakše kretanje digitalnih tokena i podataka između različitih blockchaina i otvara vrata za integraciju s drugim blockchain platformama.

Višeslojni pristup: Polygon koristi višeslojni pristup kako bi pružio različite razine sigurnosti i fleksibilnosti. Ovo uključuje glavni sloj (Ethereum sloj) koji pruža sigurnost i decentralizaciju, kao i sloj za pokretanje transakcija (sloj 2) koji pruža brzinu i skalabilnost.

MATIC token: MATIC je kriptovaluta koja pokreće Polygon mrežu. MATIC se koristi za plaćanje transakcijskih naknada, sudjelovanje u glasanju i sudjelovanje u ekonomskim aktivnostima unutar mreže. Također se koristi za poticanje i nagrađivanje korisnika i razvojnih timova.

DeFi i DApps: Polygon je postao popularan izbor za razvoj decentraliziranih financija (DeFi) i decentraliziranih aplikacija (DApps). Niz projekata i protokola za DeFi, uključujući razmjenu tokena, poluge, likvidnostne protokole i ostale, izgrađeni su na Polygon mreži.

Integracije: Polygon je uspostavio partnerstva i integracije s raznim blockchain projektima i uslugama. To uključuje suradnju s Ethereumom, Chainlinkom, Aaveom i mnogim drugima, s ciljem poboljšanja i proširenja funkcionalnosti mreže.

Community i razvoj: Polygon ima aktivnu i rastuću zajednicu razvojnih timova, korisnika i investitora. Također pruža potporu za razvojne programe, natjecanja i inicijative koje potiču rast i inovacije na platformi.

Važno je napomenuti da se Polygon nastavlja razvijati i proširivati, te da daljnje istraživanje može pružiti detaljniji uvid u tehničke aspekte, primjenu i napredak ove blockchain platforme.

Kriptovalute su digitalne valute koje koriste kriptografske tehnike za osiguranje transakcija, kontrolu izdavanja novčanih jedinica i provjeru vlasništva. One su decentralizirane i temelje se na tehnologiji blockchain, koja omogućuje transparentnost, sigurnost i nepovratnost transakcija. Kriptovalute pružaju alternativu tradicionalnom financijskom sustavu, omogućavajući brzu i jeftinu razmjenu vrijednosti širom svijeta, bez posrednika. Osim kao sredstvo plaćanja, kriptovalute imaju različite funkcionalnosti poput pametnih ugovora i sudjelovanja u decentraliziranim financijskim protokolima. One predstavljaju novo područje inovacije i mogu imati značajan utjecaj na način na koji obavljamo financijske transakcije i koristimo digitalni novac.

Postoji mnostvo digitalnih kriptovaluta na trzistu a neke od najpopularnijih su sljedece digitalne valute:

  1. Bitcoin (BTC)
  2. Ethereum (ETH)
  3. Binance Coin (BNB)
  4. Tether (USDT)
  5. Cardano (ADA)
  6. XRP (XRP)
  7. Dogecoin (DOGE)
  8. Polkadot (DOT)
  9. Litecoin (LTC)
  10. Bitcoin Cash (BCH)
  11. Chainlink (LINK)
  12. Solana (SOL)
  13. Polygon (MATIC)
  14. Stellar (XLM)
  15. Ethereum Classic (ETC)
  16. VeChain (VET)
  17. THETA (THETA)
  18. Filecoin (FIL)
  19. USD Coin (USDC)
  20. Wrapped Bitcoin (WBTC)
  21. Internet Computer (ICP)
  22. Terra (LUNA)
  23. Neo (NEO)
  24. Dai (DAI)
  25. Cosmos (ATOM)
  26. Avalanche (AVAX)
  27. Algorand (ALGO)
  28. Bitcoin SV (BSV)
  29. Kusama (KSM)
  30. IOTA (MIOTA)
  31. Tron (TRX)
  32. Monero (XMR)
  33. FTX Token (FTT)
  34. Tezos (XTZ)
  35. PancakeSwap (CAKE)
  36. EOS (EOS)
  37. Huobi Token (HT)
  38. Amp (AMP)
  39. Theta Fuel (TFUEL)
  40. Avalanche (AVAX)
  41. Bitcoin BEP2 (BTCB)
  42. Aave (AAVE)
  43. The Graph (GRT)
  44. Klaytn (KLAY)
  45. BitTorrent (BTT)
  46. Fantom (FTM)
  47. Telcoin (TEL)
  48. SushiSwap (SUSHI)
  49. Chiliz (CHZ)
  50. Maker (MKR)
  51. Decred (DCR)
  52. Celo (CELO)
  53. Dent (DENT)
  54. Compound (COMP)
  55. Waves (WAVES)
  56. Ren (REN)
  57. Siacoin (SC)
  58. Bitcoin Gold (BTG)
  59. Enjin Coin (ENJ)
  60. Zcash (ZEC)
  61. Ontology (ONT)
  62. Synthetix (SNX)
  63. NEAR Protocol (NEAR)
  64. 0x (ZRX)
  65. Harmony (ONE)
  66. Basic Attention Token (BAT)
  67. Qtum (QTUM)
  68. Energy Web Token (EWT)
  69. OMG Network (OMG)
  70. Reserve Rights (RSR)
  71. IOST (IOST)
  72. Ankr (ANKR)
  73. Flow (FLOW)
  74. Hedera Hashgraph (HBAR)
  75. Golem (GLM)
  76. Nano (NANO)
  77. DigiByte (DGB)
  78. Holo (HOT)
  79. Serum (SRM)
  80. ICON (ICX)
  81. yearn.finance (YFI)
  82. Lido Staked Ether (STETH)
  83. SwissBorg (CHSB)
  84. Venus (XVS)
  85. RENBTC (RENBTC)
  86. Curve
RIJEČI VEZANE ZA KRIPTOVALUTE i BLOCKCHAIN ???

  1. Bitcoin
  2. Ethereum
  3. Kriptovaluta
  4. Blockchain
  5. Novčanik
  6. Tržište
  7. Rudarenje
  8. Transakcija
  9. Sigurnost
  10. Anonimnost
  11. Pametni ugovori
  12. Digitalni novac
  13. Token
  14. DeFi
  15. ICO (Initial Coin Offering)
  16. Stabilni kovanice
  17. DApps (Decentralizirane aplikacije)
  18. Razmjena
  19. Altcoin
  20. ICO
  21. Ledger
  22. Sigurnost
  23. SHA-256
  24. Konsenzus
  25. DLT (Distribuirana knjiga)
  26. Privatnost
  27. Pametna imovina
  28. NFT (Neprovodive token)
  29. Šifriranje
  30. Rudarski bazen
  31. Konzensus mehanizam
  32. Peer-to-peer
  33. Platni procesor
  34. Blok nagrada
  35. Javni ključ
  36. Privatni ključ
  37. Skalabilnost
  38. Wallet
  39. Hardver novčanik
  40. Softver novčanik
  41. Centralizirana razmjena
  42. Decentralizirana razmjena
  43. Vremenska briga
  44. Sigurnosna kopija
  45. Kripto zajam
  46. Otvoreni izvor
  47. PoS (Proof of Stake)
  48. PoW (Proof of Work)
  49. PoA (Proof of Authority)
  50. Masternode
  51. Tokenizacija
  52. Fork
  53. Heširanje
  54. Validacija
  55. Mrežni čvor
  56. Gas (trošak transakcije)
  57. Preuzimanje novčanika
  58. Kripto indeks
  59. Trgovački par
  60. Lomljiva ponuda
  61. Bit
  62. ICO pumpa i ispuh
  63. Kripto tržište
  64. Ekosustav
  65. Kovanica
  66. Pristupni token
  67. ICO prevara
  68. Privatni lanac blokova
  69. Javni lanac blokova
  70. Kripto robota
  71. Softver za trgovanje
  72. Kripto berza
  73. Zajednica
  74. Konsenzus algoritam
  75. Dopunska ponuda
  76. Kovanica izdanja
  77. Hakerski napad
  78. Pametna ugovorna platforma
  79. CFD trgovanje
  80. Tržišna kapitalizacija
  81. Whitepaper
  82. Finansijska tehnologija
  83. Destabilizacija tržišta
  84. Umjetna inteligencija i kriptovalute
  85. Finansijska sloboda
  86. Stabilnost
  87. Token izdanja
  88. Trgovački volumen
  89. Pravni okvir
  90. Digitalna identifikacija
  91. Staking
  92. Kompatibilnost novčanika
  93. Rudarska oprema
  94. ICO bonovi
  95. Proof of Concept
  96. Otvorena i transparentna knjiga
  97. Usklađenost
  98. Provođenje propisa
  99. Kriptovalute u financijskim institucijama
  100. Regulacija kriptovaluta

Nema komentara:

Objavi komentar

Ovdje ostavite svoje komentare...hvala Vam,autor Stipo !

Pretraži ovaj blog i WEB svijet !